TRUMP 4 PRESIDENT? (2 mars 2016)

Efter att så noggrant jag kan ha följt det amerikanska presidentvalet de senaste månaderna är min spådom klar.

Donald Trump kommer att vinna.

Så här skrev jag den 18 januari, i en förutsägelse för 2016:

"Donald Trump vinner Republikanernas nominering. När han sedan ställs mot Clinton i presidentvalet blir det, med anledning av de mobiliserade soffliggarna och nya framgrävda Hillaryskandaler, så jämnt att flera länder aktivt ger sig in i kampanjen och öppet stöder Hillary. Detta får dock motsatt effekt, och Trump blir USA:s 45:e president."

Jag skrev det med en liten glimt i ögat, även om jag redan då kände att det var ett fullt möjligt scenario.

Nu när dammet har lagt sig efter Supertisdagen har allt blivit tydligare. Ingenting kan stoppa Donald Trump på den republikanska sidan. Och ingenting kan stoppa Hillary Clinton på den andra sidan. Det kommer att stå mellan dem.

I Sverige matas vi ständigt med Trumps, i en svensk kontext, till synes galna uttalanden. Det som svensk media ibland missar är att han går hem i breda folklager. Han går hem hos arbetare, akademiker, svarta, latinos och, framför allt, hos den tysta majoriteten. Soffliggarna. Och hans stöd ökar dag för dag.

I senaste valet 2014 var det amerikanska valdeltagandet 61,4 procent. Det finns alltså tiotals miljoner människor som föraktar etablissemanget till den grad att de inte bryr sig om att gå och rösta. Ni som kan er matte kan själva räkna ut vad det skulle innebära om de masade sig upp från soffan och gick och röstade på Trump.

När det gäller den svarta väljargruppen (allt är vämjeligt etniskt profilerat i USA) finns det siffror på att Trump redan har stöd av cirka 25 procent. Och det är en grupp som växer. Varför? För att Trump på ett mycket konkret (och populistiskt) sätt, till skillnad från Clinton, lovar jobb, jobb och jobb. Och för människor som helst av allt i livet drömmer om ett jobb är den tilldragande kraften mycket stor.

Samma sak gäller latinogruppen. Den vita arbetarklassen har han redan. Clintons taktik att få Trump att framstå som en kvinnohatare är nog smart, men Trumps stöd bland kvinnor växer ständigt.

Media äter tydligare och tydligare ur hans hand. Tittarsiffrorna går upp så fort han är på teve. Denna faktor ska inte underskattas i USA, där medial exponering är A och O för att en person ska kunna bäras fram till presidentposten.

De republikanska motståndarna har panik. Marco Rubio har nedlåtit sig själv till att börja svinga vilt. Nyligen kallade han Trumps flygplan för "Hair Force One". Men som alla vet ska man aldrig trashtalka en trashtalker. Efter Supertisdagen förnedrade Trump "Little Marco" på presskonferensen genom att upprepade gånger förklara att han är en förlorare. Vilket han just nu faktiskt är.

Trump kvittrade nyligen följande citat:

"Först ignorerar de dig.
Sedan skrattar de åt dig.
Sedan bekämpar de dig.
Sedan vinner du."

Vet ni vem som tillskrivs citatet? Mahatma Gandhi.

Chris Christie, guvernör i New Jersey och tidigare en av Trumps medtävlare, stödjer nu Trump helhjärtat. Han säger att det som Trump har satt i gång i USA är en äkta folkrörelse. Jag håller med honom. Och vi vet alla hur det brukar gå med växande folkrörelser. De har en tendens att vinna. Känslan är lite densamma som när Obama bars fram. Fast tvärtom liksom.

Jag blir mer övertygad för var dag som går. Donald Trump kommer att vinna över Hillary Clinton i valet i höst.

Vi planetära humanister kan bara hoppas på att USA:s nya ledare då styr landet med mer moderata händer och tankar än vad han verkar ha i dag. Det känns som om vi kan få se allt mellan total världsfred och världskrig med Trump vid rodret. En stor del av mig bävar. Men en del tycker att det känns spännande.

Det är definitivt dags för världen att vakna och lukta på kaffet, som de säger i USA.

Världens mäktigaste ledare kommer med största sannolikhet att heta Donald Trump om ett drygt halvår.

And he cannot be fired.