VÄRLDENS BÄSTA PANNKAKOR - HEMLIGHETEN AVSLÖJAD (2 april 2016)

Min älskade farmor gick bort strax före millenniumskiftet. Hon var en livsnjutare och mästare på att skapa kulinariska läckerheter.

Hennes tärnade biff med knaprig tärnad potatis och smörsimmande lök var fantastisk.

Hennes egenpåhittade drink, hälften gin och hälften Noilly Prat kryddad med ett par oliver, var legendarisk.

Men ett av hennes recept överträffade alla andra. Pannkakorna. Magiska, gyllenfrasiga munsmältande mästerverk, med egentillverkad jordgubbssylt och grädde till. Jag minns att min syster och jag en gång åt tio var. Nuförtiden räcker det gott och väl med tre, men oj vad gott det är.

Här kommer således min farmors hemlighet till världens godaste pannkakor. Jag tror inte att hon skulle ha något emot att jag avslöjar receptet, men om ni vill stödja hennes minne kan ni sätta in valfritt belopp på valfri välgörenhetsorganisations 90-konto. :-)

Först den enkla delen, ingredienserna för ca 7-8 pannkakor:

- Två ägg
- Två deciliter vetemjöl
- Fyra deciliter mjölk (inte lättmjölk, bevare oss väl!)
- Salt (efter tycke och smak)

Alla ingredienser vispas ihop under ett par minuter. Så långt allt elementärt. Det är nu som trolldomen träder in i matlagningen.

Ni känner alla till konceptet med "den första misslyckade pannkakan", eller hur? Den första pannkakan blir sällan bra, men varför? Jo, det beror på att den varma pannan ofta får kall smet i sig, vilket förmodligen beror på kocken i frågas vilja att snabbt komma till skott. Men så ska man inte göra!

Hemlighet nummer ett är att smeten måste hinna bli rumstempererad, vilket kan åstadkommas på ett av två sätt. Antingen (det bästa sättet) låter man smeten svälla och bli varm under en timme, men om man inte vill vänta så länge kan man hälla lite varmt smör i den tills önskad temperatur uppnåtts. Själv använder jag mig mest av metod nummer två, eftersom jag inte har tålamodet att vänta.

Hemlighet nummer två är att man måste steka i en mycket het panna och använda rikligt med smör för varje pannkaka. Om maxtemperaturen på spisen är 10 måste pannan hettas upp till 8 eller kanske 9 beroende på styrka. Farmorpannkakorna steks alltså mycket snabbt, så det gäller att stå redo med stekspaden. Denna stekmetod leder till att de blir både frasiga och mjuka, vilket är en fest för munnen.

Hemlighet nummer tre är att servera pannkakorna omgående. Om de får ligga och mojsa till sig förlorar de nämligen en del av den spänst och konsistens som de har som nygräddade.

Det var allt. Lycka till med dina farmorpannkakor, och glöm inte att avnjuta dem med ett stort glas kall mjölk.Johannes Vivers (stolt sonson till Ulla Carlsson)

PS. Det bör i sammanhanget påpekas att farmors pannkakor helst inte bör förtäras mer än en gång i veckan, inte fyra-fem gånger i veckan som jag resonerade som fattig student. :-)