VAD HÄNDER I MILJÖPARTIET? (20 april 2016)

Vad är det som
händer i Miljöpartiet?


1. Mehmet Kaplan kopplas ihop med extremister och antisemiter. Det avslöjas att han själv har gjort antisemitiska uttalanden, där han jämför Israel med Nazityskland. Det påpekas att Kaplan har jämfört svenska IS-jihadister med svenskar som stred för Finland under andra världskriget. Media gräver fram ett band där man hör Kaplan tala om att "befria Jerusalem". Tidigare har han bjudit in islamister till riksdagen och drivit på för att en dömd terrorist skulle benådas och få permanent uppehållstillstånd. 2006 tyckte han att Jyllands-Posten minsann gick över gränsen när de publicerade Muhammed-karikatyrer, o.s.v. Till allt detta kan vi lägga ytterligare stark kritik, bl.a. från Nalin Pekgul och andra mer moderata muslimer.


2. Till slut blir den samlade bevisbördan så stor att Löfven beviljar Kaplans entledigande från statsrådsposten. Men, med förbehållet att orsaken endast är att den mediala situationen har blivit ohållbar. Fridolin och Romson verkar närmast tycka att det är skandal att Kaplans värderingar ifrågasätts, trots allt som har grävts fram.


3. När Romson ska svara på frågor kring Kaplans entledigande kommer hon in på terrordåden i New York den 11 september 2001. Hon kallar dåden för "olyckorna den 11 september". När hon senare ska förklara sig säger hon att hennes ordval syftade på hur situationen efter dåden blev för Sveriges muslimer. Perspektiven blir tydliga. Offren för terrorattacken förminskas, det viktigaste i sammanhanget var hur muslimernas situation påverkades.


4. Peter Eriksson står i teve och hävdar på fullaste allvar att drevet mot Kaplan beror på hans religion och etnicitet och att en etnisk svensk inte hade fått avgå i samma situation. Han hävdar alltså att etniska svenskar (vad nu det är), som vi vet har fått avgå för bl.a. obetalda teve-licenser och svart städhjälp, inte skulle behöva avgå om det framkom antisemitiska uttalanden och samröre med extremister. Lever han i en annan värld?


5. Per Gahrton sitter i TV4 och påstår att det hela är en israelisk konspiration. Gahrton är ju en kuf med ett väldokumenterat Israelhat, men att han är spritt språngande galen blev tydligt först nu.


6. I kölvattnet av detta farsartade spektakel vägrar en kandidat till MP:s partistyrelse, Yasri Khan, att ta en av TV4:s kvinnliga reportrar i hand. Han förklarar att det känns för intimt för honom att göra det med kvinnor. Han ser ingen motsättningen mellan den ståndpunkten och att företräda ett parti med starka jämställdhetsvärderingar. En mediastorm byggs upp och Yasri Khan drar tillbaka sin kandidatur.


Frågorna hopar sig.
 
Har denna syn på extremister, kvinnor och Israel genomsyrat partiet en längre tid? Har islamistiska värderingar smugit sig in och tack vare konflikträdsla kunnat etablera sig och växa? Hur ser man på antisemitism inom partiet? Hur ser man på företrädare som inte vill behandla män och kvinnor likadant? Hur kommer det sig att dessa individer har kunnat klättra till partiets absolut högsta topp? Har ingen ifrågasatt dem på vägen?


Jag upprepar min fråga: Vad är det som händer i Miljöpartiet?